Munkahelyteremtő fejlesztés svájci támogatással

A Svájci Hozzájárulás keretében Svájc közel 1,2 milliárd forinttal (közel 4,9 millió svájci frankkal) támogat egy kazincbarcikai regionális fejlesztési programot, amely a „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” címet viseli. Az erről szóló megállapodást múlt pénteken írták alá a svájci nagykövetségen.

A program keretében üzleti szolgáltató és inkubációs parkot alakítanak ki városunkban. A beruházáshoz tartós munkahelyteremtésre szóló pályázati alapot is létrehoznak. A sajókazai Radvánszky-kastélyban kiállító-, konferencia- és tehetséggondozó központot, Rudabányán Rudapithecus Parkot és tematikus útvonalat alakítanak ki. Bánhorvátiban kiépítik a Damasa-tanösvényt és felújítják a falumúzeumot. A program kapcsán több új kulturális és kommunikációs akció is megvalósulhat.

Christian Mühlethaler, Svájc budapesti nagykövete az aláírás kapcsán hangsúlyozta: a pénzügyi hozzájárulással céljuk a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek csökkentése Magyarországon. Mint mondta, a kazincbarcikai kistérségi projekt támogatásával is az életkörülmények javítását segítik. A Svájci Hozzájárulással 2009 óta mintegy 79,9 millió svájci frankkal támogatták hazánkat.

- A svájci támogatás lehetővé teszi, hogy megmutassuk térségünk természeti értékeiket, és előre tudjunk lépni a munkahelyteremtésben - fogalmazott Szitka Péter polgármester, aki kazincbarcikai részről szignálta március 2-án a megállapodást.

Forrás: Kazincbarcikai Mozaik, 2012. március 09.